Pastaruoju metu itin padaugėjo diagnozuojamų gliuteno netoleravimo atvejų. Per mėnesį į mane pagalbos kreipiasi bent 2–3 moterys, turinčios šį negalavimą. Negalavimo padažnėjimas per pastaruosius 20–30 metų siejamas su keliomis priežastimis:

– Įprastinės maisto rinkos pokyčiai: paskutiniu metu maisto rinkoje pasikeitė daug faktorių, įskaitant maisto gamybos būdus ir ingredientų pasirinkimą. Gliuteno turintys grūdų ir jų produktų dedama į vis daugiau gaminių, įskaitant padažus, mėsos ir žuvies gaminius, dešreles ir net gėrimus. Šių produktų vartojimo padidėjimas labai didina galimybę susidurti su gliutenu. Jei yra genetinis polinkis, dėl nuolatinio dirginimo išsivysto netolerancija.

– Žemės ūkyje pradėti naudoti nauji chemikalai, nuolat modifikuojamos ir tobulinamos javų veislės. Tai gali būti gliuteno netoleravimo ir celiakijos dažnio padidėjimo priežastis, nes kinta pačių javų savybės, tų pakitimų žmogaus organizmas neatpažįsta ir ima su jomis kovoti.

– Tyrimų progresas: moksliniai tyrimai ir žinios apie celiakijos mechanizmus bei poveikį sveikatai nuolat tobulėja. Tai leidžia mokslininkams giliau suprasti celiakijos atsiradimo priežastis ir sąsajas su kitomis ligomis ar veiksniais. Be to, atsirado pažangesnių ir paprastesnių ligos diagnozavimo būdų. Anksčiau gliuteno netoleravimo požymiai buvo klaidingai priskiriami kitoms ligoms (pvz., Krono ligai).

Gliutenas (angliškai „gluten“) – tai apibendrintas baltymų (gliutenino ir gliadino), esančių kviečiuose, rugiuose ir miežiuose, pavadinimas. Kai kurie net nežino, kad šiems baltymams yra jautrūs, nes požymiai išryškėja tik atsiradus organizmo pakitimų.
Dietos be gliuteno svarbu laikytis žmonėms, netoleruojantiems gliuteno ar sergantiems celiakija. Celiakija – tai lėtinė žarnyno liga, kuri išsivysto organizmui netoleruojant gliuteno. Ši liga gali sukelti autoimuninį virškinamojo trakto, kepenų, odos, burnos gleivinės, smegenų, kaulų ir kitų organų pažeidimus. Gliuteno netoleravimas ar celiakija gali išsivystyti esant bet kokio amžiaus. Esant šiems negalavimams kenčia visas organizmas, nes žarnyne labai suprastėja naudingų medžiagų absorbcija (pasisavinimas). Nesiimant priemonių, pradeda vystytis mažakraujystė, osteoporozė, kankinti chroniškas nuovargis, kai kuriems pradeda kristi svoris.

Pirmas ir svarbiausias požymis, kad išsivystė gliuteno netoleravimas, yra pakitę viduriai. Dažniausiai prasideda viduriavimas, nors viduriai gali ir užkietėti (pasitaiko rečiau). Išmatos paprastai tampa blyškios spalvos.

Kiti dažni požymiai – pilvo skausmai, pilvo pūtimas ir pykinimas, galvos skausmas, odos problemos, plaukų retėjimas, nuovargis, liūdesys ar net depresija. Pasitaiko atvejų, kai būdingų simptomų visai nebūna, tačiau pažeidimai žarnyne vis tiek vyksta. Todėl, pvz., atsiradus galvoms skausmams ir nesant kitų požymių, patartina išsitirti dėl gliuteno netoleravimo. Diagnozei atliekamas kraujo tyrimas specifiniams antikūnams nustatyti. Gydymas dažniausiai apima laikiną arba visišką gliuteno pašalinimą iš mitybos.

Tai ką daryti, jei netoleruojate gliuteno? Ogi rinktis mitybą be gliuteno. Tačiau užrašas „be gliuteno“ nereiškia, kad maistas iš tiesų neturi šio baltymo priemaišų. ES REGLAMENTAS Nr. 828/2014 nurodo, kad teiginį „be gliuteno“ galima vartoti tik tada, kai glitimo kiekis neviršija 20 mg/kg galutiniam vartotojui parduodamo maisto produkto. Be to, nors VMVT prižiūri maisto etiketes, ji neatsako už restoranų bei kepyklėlių meniu – jų gaminamo maisto sudėties patikrinti praktiškai neįmanoma.

Ne paslaptis, kad maisto produktai be gliuteno kainuoja brangiau. Tarkim, duonos be gliuteno kilogramo kaina siekia nuo 11 iki 22 eurų už kilogramą. Todėl taupantys kepa duoną be gliuteno namuose (internete gausybė receptų), kiti iš viso jos atsisako.

Su kruopomis ta pati istorija – pagal teoriją avižos, kukurūzų kruopos, grikiai neturi gliuteno, tačiau ant pakuočių dažnai būna įspėjimas: „gali būti glitimo pėdsakų“. Taip yra dėl to, kad apdorojant įvairias kruopų rūšis įrenginiai nėra steriliai išvalomi. Kruopos, išvalytos nuo gliuteno priemaišų, taip pat kainuoja brangiau. Jei rinksitės paprastas kruopas, prieš vartojimą jas KRUOPŠČIAI NUPLAUKITE.

Tačiau sveikata svarbiau už pinigus, ar ne?

Esant gliuteno netoleravimui svarbu valgiaraštį susidėlioti taip, kad būtų išlaikytas maistinių medžiagų balansas. Neturint žinių tai nėra taip paprasta. Nepakanka vengti duonos gaminių, makaronų, miltinių patiekalų ir konditerijos – būtina skaityti etiketes. Nes gliuteno gali būti ir sojos padaže, ir majoneze, ir net dešrelėse. Todėl rekomenduojama valgyti kuo natūralesnį maistą, nepirkti jau paruoštų vartoti gaminių, maistą gamintis namuose.

Šioje svetainėje jau galima įsigyti mitybos planą netoleruojantiems gliuteno: „Be gliuteno 1300“ ir „Be gliuteno 1500“.

Saugokite save ir būkite sveikos!

Dėl individualaus mitybos plano kreipkitės el. paštu: dalia@lieknabevargo.lt