Visi žino, kad cukrus – ne tik figūros, bet ir sveikatos priešas. Todėl jis vis dažniau keičiamas saldikliais, kurie neturi kalorijų arba jų turi labai nedaug. Batonėlis be cukraus?.. Ach, koks gėris! Sirupas, 0 kalorijų! Puiku!

BET AR TIKRAI TAIP PUIKU?

Kas yra saldikliai? Tai medžiagos, šimtus (o kai kurie naujausi – ir tūkstančius) kartų saldesnės už cukrų, jie beveik nekaloringi ir neturi įtakos insulino gamybai, cukraus kiekiui kraujyje. Daugelio sintetinių cukraus pakaitalų organizmas negali pasisavinti, todėl jie pašalinami su suvirškintu maistu. Tai reiškia, kad jie praeina per inkstus, kepenis ir visą virškinimo sistemą. Pamirštamas vienas svarbus veiksnys – kai kurie iš jų suyra, skildami į labai nuodingas medžiagas. Ne paslaptis, kad jų gamintojai užsako „mokslinius“ sau palankius tyrimus, nes be saldiklių dabar neįsivaizduojama maisto pramonė – nuo gaiviųjų gėrimų, kramtomosios gumos iki „dietinių“ produktų. Tik pamirštama, kad kartais kalorijos – tikrai ne svarbiausias dalykas. APŽVELKIME POPULIARIAUSIUS.

SACHARINAS (E954). Pirmasis ir seniausias dirbtinis saldiklis, išrastas 1885 m. Atliekant bandymus su pelėmis, nustatyta, kad didelės jo dozės sukelia šlapimo pūslės vėžį. Šiuo metu šis saldiklis kai kuriose šalyse uždraustas dėl galimų vėžinių susirgimų.

ASPARTAMAS (E 951). Pavojingiausias saldiklis. Tai – aspargino rūgšties ir fenilanino dipeptido junginys. Jis nėra stabilus, esant vos +30°С pradeda irti, išskirdamas fenilaniną ir metanolį, o dalis skilimo produktų virsta skruzdžių rūgštimi ir formaldehidu. 92 ūmių apsinuodijimo aspartamu atvejų yra užfiksuoti oficialiai: galvos skausmų ir svaigimo, nuovargio, regėjimo ir klausos sutrikimų, odos pažeidimų atvejai. 80–jų pradžioje šį maisto priedą gaminusiai kompanijai pateikti 780 moterų ieškiniai. Moterys teigė, jog būtent aspartamas sukėlė joms gimdos uždegimus ir vaisiaus pažeidimus. Ieškiniai buvo pripažinti pagrįstais, o tuometinis aspartamo gamintojas – kompanija „G.D.Searle” – buvo priversta išmokėti per 28 milijonus dolerių kompensacijų.

ACESULFAMAS K (E950)– neįsisavinamas dirbtinis saldiklis. Prekiniai pavadinimai Sunett ir Sweet One. Jau yra tyrimų, patvirtinančių padidėjusį apetitą valgant maistą, kuriame yra E950. Per didelis tokių produktų vartojimas gali sukelti dehidrataciją, pykinimą, galvos skausmą, silpnumą ir dirglumą. PSO nustatė didžiausią leistiną acesulfamo kalio paros dozę, kuri yra 15 mg/kg žmogaus kūno svorio. Gydytojai rekomenduoja jo vengti nėščiosioms ir maitinančioms krūtimi.

CIKLAMATAS (E952) saldesnis už cukrų 30 kartų, neturi kai kuriems kitiems saldikliams būdingo kartaus prieskonio, todėl yra itin plačiai vartojamas. Jis apsunkina kepenis, jo nerekomenduojama vartoti vaikams bei nėščiosioms. Dalis mokslinių tyrimų liudija: ciklamatas pažeidžia chromosomas bei didina vėžinių ligų tikimybę. Nustatyta, kad ciklamatai gali prasiskverbti per placentos sienelę ir pažeisti embriono medžiagų apykaitą. Atliekant bandymus su gyvūnais, nustatyta, kad šis saldiklis gali sukelti šlapimo pūslės auglius. Uždraustas JAV ir Japonijoje kaip kancerogeninė medžiaga. Pas mus žinomas pavadinimu „Huxol“. Šis saldiklis dažnai naudojamas „zero“ gėrimams saldinti, „Coca cola zero“ taip pat.

NEOTAMAS (E961). Šalutiniai poveikiai nenustatyti (per mažai tyrimų), ES vartoti neleidžiama.

SUKLAROZĖ – saugiausias iš dirbtinių saldiklių. Ilgai trukę moksliniai tyrimai nenustatė neigiamo sukralozės poveikio organizmui. Tik vartojant dideles dozes, gali paveikti užkrūčio liauką, kuri yra svarbi imuninei sitemai. Žinomiausias suklarozę gaminantis prekės ženklas – „Splenda“.

NATŪRALŪS SALDIKLIAI

Jie yra natūralios kilmės, išgaunami iš augalų ar natūraliai esantys gamtoje. Natūraliu būdu išgaunami saldikliai šiuo metu ypač populiarūs, nes yra tinkami sergantiems diabetu, nutukimu, širdies ir kraujagyslių sutrikimais, ateroskleroze ir kitomis medžiagų apykaitos ligomis.

CITROZĖ (E959), neohesperidinas – natūralus saldiklis, išgaunamas iš citrusinių vaisių. Nors jo kilmė natūrali, šis priedas priskirtinas prie vengtinų ir pavojingų, uždraustas Australijoje.

MALTITOLIS (E965i) – iš grūdinės kilmės produktų išgaunamas poliolis. Jis yra kaip ir „pusiau cukrus“, nes, skirtingai nuo kitų saldiklių, kalorijų turi daugiau. Jo energinė vertė apie 40 proc. mažesnė nei cukraus. Tai geresnė cukraus alternatyva, tačiau kai kuriems gali sukelti pilvo skausmą, vidurių pūtimą at net viduriavimą.

KSILITOLIS (E 967). Nekenksmingas, mažina rūgščių poveikį dantims, tačiau dideli kiekiai dirgina žarnyną, laisvina vidurius. Kai kuriems ir maži kiekiai sukelia vidurių pūtimą, dujų kaupimąsi.

ERITRITOLIS (E 968) – natūralus cukraus alkoholis (poliolis). Naudojamas maisto pramonėje kaip drėkiklis ir saldiklis. Išgaunamas fermentuojant gliukozę, taip pat iš kai kurių rūšių medienos bei medžių lapų. 2023-03-29 tyrimais įrodyta, kad ERITRITOLIS GALI SUKELTI KREŠULIUS IR SKATINA TROMBŲ FORMAVIMĄSI, KELIA INSULTO GRĖSMĘ!

STEVIOZIDAS. Išgaunamas iš Pietų Amerikos žolės stevijos, vietinių vadinamos „medaus žole“. Kaip priedas dar nepripažintas ir E numerio neturi. Tyrimais įrodyta, kad jis šiek tiek mažina cukraus kiekį kraujyje, cholesterolį, kai kam – ir kraujospūdį.

TAUMATINAS (E 957) – naujas, labai koncentruotas, saldesnis už cukrų 2000–3000 kartų. Išgaunamas iš vakarų Afrikoje augančių vaisių Thaumatococcus. Toksikologiniai tyrimai šio saldiklio kenksmingumo nenurodo, jo kenksmingumą įrodančių tyrimų kol kas nėra.

NEI AGAVŲ, NEI KLEVŲ SIRUPAS, NEI MEDUS, NEI KRISTALIZUOTA FRUKTOZĖ NĖRA SALDIKLIAI – TAI TAS PATS CUKRUS, TIK KITAIS PAVIDALAIS. Insuliną jie veikia lygiai taip pat, kaip cukrus. Taip kad neapgaudinėkite savęs. Be to, pakaitintas medus praranda visas naudingąsias savybes. Taigi kepiniai ar karšta arbata su medumi niekuo ne vertingesni už pasaldintus medaus „broliu“ cukrumi.

Visgi specialistai pataria nesižavėti saldikliais. Geriau pratintis prie mažiau saldaus maisto, o jei cukraus nepavyksta visiškai atsisakyti, jį vartoti saikingai. O jei dėl gliukozės jau turite problemų ir gydytojas rekomendavo mažinti gliukozės kiekį – rinkitės mitybą, kuri sudaryta iš žemo glikemijos indekso produktų.

Dėl individualaus mitybos plano kreipkitės el. paštu: dalia@lieknabevargo.lt