Į mane kreipėsi jau ne viena moteris su klausimu: kaip lieknėti, jei diagnozuota podagra? Tai iš tiesų nelengvas uždavinys, nes esant šiam negalavimui būtina riboti mums labiausiai įprastus baltymų šaltinius: mėsą ir žuvį.

Podagra – tai lėtinė liga, kurią sukelia šlapimo rūgšties apykaitos sutrikimas. Sergant  podagra kraujyje ir kituose organizmo skysčiuose padidėja šlapimo rūgšties kiekis ir atsiranda natrio uratų kristalų. Šie kristalai nusėda sąnariuose ir audiniuose aplink juos, kartais vidaus organuose. Kristalai sąnaryje sukelia ūmų uždegimą – podagrinį artritą. Tuomet sąnarys ir audiniai aplink jį patinsta, jaučiamas skausmas, kartais gan stiprus. Dažniausiai ligos pradžia pasireiškia kojų pirštu sąnariuose, tačiau gali ir kitur.

Priežastys, dėl ko kyla šlapimo rūgšties apykaitos sutrikimas, yra ne viena. Daugiausia visų podagros atvejų sudaro taip vadinama pirminė podagra, kurią lemia įgimtas medžiagų apykaitos sutrikimas, taip pat gausus PURINŲ (mėsos, žuvies, alkoholio (ypač alaus) turinčių produktų vartojimas.  Antrinė podagra gali išsivystyti dėl sutrikusios inkstų veiklos (tuomet šlapimo rūgštis per inkstus negali pasišalinti), psoriazės (žvynelinės), sergant kai kuriomis kraujo ligomis, vartojant tam tikrus medikamentus – ypač ŠLAPIMO IŠSISKYRIMĄ SKATINANČIUS vaistus (raudonas signalas toms, kurios mėgsta savavavališkai „išsivaryti skysčius“).

Kadangi liga yra lėtinė (su paūmėjimo periodais), ji gali kankinti metų metus. Vienintelis būdas palengvinti būklę – susireguliuoti mitybą, vengti purinų maiste ir gerti pakankamai vandens (jei inkstų funkcija nesutrikusi).

Taigi, ko NEGALIMA VARTOTI, esant podagrai:

Žuvies: ančiuvių, skumbrės, sardinių, silkės, lašišos

Kiautinių: austrių, midijų, sraigių

Mėsos sultinio (galima tik „silpną“, virtą iš mažo kiekio mėsos)

Subproduktų: kepenėlių, inkstų, širdelių, skrandukų

Rūkytų, sūdytų, vytintų mėsos ir žuvies produktų, dešrų, dešrelių

Mėsos: žąsienos, putpelių mėsos, stirnienos, elnienos

Daržovių: špinatų, rūgštynių, rabarbarų, petražolių, pomidorų, ridikėlių (dėl pomidorų mokslininkai vis dar ginčijasi)

Ankštinių: pupelių, lęšių, avinžirnių, žirnių, šparaginių pupelių (leistini tik žalieji žirneliai)

Grybų

Aštrių ir sūrių sūrių (parmezano, fetos, iš pelėsinių retkarčiais galima tik Brie)

Žemės riešutų

Kepinių su mielėmis

Gėrimų: gazuotų vaisvandenių, gazuotos giros

Alkoholio: alaus, vyno, šampano, sidro, gazuotų kokteilių (dauguma gydytojų pataria apskritai atsisakyti alkoholio)

Taip pat reiktų riboti (valgyti ne dažniau kaip 1–2 k. per savaitę) kitą žuvį (menkę, jūros lydeką, ešerį), kalakutieną, jautieną.

O ką gi GALIMA VALGYTI?

Kruopas, kiaušinius, pieno produktus, daržoves, vaisius, riešutus. Iš mėsos labiausiai tinka vištiena, tačiau reiktų mažinti jos porcijas. Su maistu būtina gauti pakankamai vitamino C – jis padeda šalinti šlapimo rūgštį.

Nesilaikant mitybos rekomendacijų liga gali progresuoti, uždegimas plisti į kitus sąnarius ar vidaus organus ir net sukelti neįgalumą. Jei liga paveikia vidaus organus, gali sutrikti jų veikla. Dažnai su podagra atsiranda kitas negalavimas – inkstų akmenys. Mityba ligos neišgydys, tačiau apsaugos nuo paūmėjimų ir pagerins savijautą. Ši mityba tinka ir turintiems URATINIŲ INKSTŲ AKMENŲ.

Kadangi ligos pradžioje galime nejausti jokių požymių, patartina profilaktiškai pasitikrinti, ar jūsų kūne nepadidėjęs šlapimo rūgšties kiekis. Tai galima nustatyti atlikus kraujo tyrimą.

Toms, kurios nori lieknėti nepaisydamos šio negalavimo, esu sudariusi specialų mitybos planą. Jame nėra draudžiamų produktų (su dideliu purinų kiekiu).

Dėl individualaus mitybos plano kreipkitės el. paštu: dalia@lieknabevargo.lt