Prasidėjo Adventas. Tikintiesiems tai rimties, apmąstymų, atgailos ir susikaupimo metas. Pasninkas yra konkreti atgailos išraiška. Itin religingi žmonės pasninko laikosi visą Advento laikotarpį, o mažiau religingi – bent jau penktadieniais ir dieną iki Kalėdų.

Lietuvoje pasninku tradiciškai vadinamas susilaikymas nuo mėsiškų valgių, kiaušinių ir pieno produktų. Kita svarbi taisyklė – valgyti saikingai ir jokiu būdu nepersivalgyti.

Nors pasninkas siejamas su religija, tačiau jame galima įžvelgti ir sveikatinimo, apsivalymo tikslą. Juk, logiškai pamąsčius, pasninkaujant beveik negaunama sočiųjų riebalų, kurių perteklius siejamas su širdies kraujagyslių ligomis. Matyt, senovėje nebuvo būdų kitaip „paprotinti“ žmones mitybos klausimais – tik per religinius draudimus.

Mūsų dienomis daug kas pasikeitė. Subalansuotos mitybos žinių dabar turi daug kas. Tikriausiai kasdien niekas nekerta cepelinų su spirgais ar sriubos su didžiuliu šoninės „šmotu“ 🙂 O ir laikotarpis prieš Kalėdas mums toli gražu neprimena nei rimties, nei susikaupimo laikotarpio. Daugeliui gruodis bene daugiausiai įtampos ir streso suteikiantis mėnuo, kai įstaigose reikia baigti metų darbus, spėti supirkti dovanas artimiesiems, pasiruošti ir sudalyvauti kalėdiniuose vakarėliuose (tiek vaikų, tiek savuose), susitvarkyti ir papuošti namus… Jau mažai kas besilaiko religinių priesakų, Kalėdos tapo tiesiog kasmete įprasta švente, į kurios prasmę gilintis daug kam nebėra nei noro, nei laiko. Todėl patarčiau per daug švenčių paradinės pusės nesureikšminti, nedalyvauti eglučių ir apdarų varžytuvėse, o šventinio laikotarpio nepaversti vien skrandžio švente. Nes po jų, išgaravus šventinei euforijai, seks sunkus „atkrytis“ dėl ant talijos nugulusio „gelbėjimosi rato“ ir sulysusios piniginės…

Dabar retas kuris ir pasninkauja. O tie, kurie pasninkauja, apsiriboja vien mėsos atsisakymu. Tačiau per pasninką draudžiama ne tik MĖSA, bet ir KIAUŠINIAI, ir PIENO PRODUKTAI. Iš riebalų leistinas tik aliejus. Jokių pyragų, bandelių, saldainių. Tai ir savotiškas cukraus „detoksas“, ir galimybė apriboti „bloguosius“ riebalus, ir proga pailsinti savo kūną nuo mėsos bent retkarčiais pakeičiant ją žuvimi. Ar įprastu laiku dažnai valgom žuvies?..

Tai ką gi galima valgyti? Visas daržoves, vaisius, kruopas, duoną, riešutus, sėklas, ankštinius produktus, žuvį ir jūros gėrybes.

Toms, kurios norėtų iki Kalėdų kiek „palengvėti“, sudariau mitybos planą „Pasninkas“ – BE MĖSOS, KIAUŠINIŲ IR PIENO PRODUKTŲ. Kalorijų jame irgi nedaug, antraip koks gi tai pasninkas?..

Anksčiau pasninkas buvo neatsiejamas nuo išmaldos ir gailestingumo darbų.  Tai, ką žmogus sutaupydavo pasninkaudamas – atiduodavo nepasiturintiems. Ši graži tradicija išliko iki mūsų dienų – vyksta Kalėdinės labdaros mugės, įvairios akcijos (pvz., „Maltiečių sriuba“, „Padovanok Kalėdas“, „Nupirk paramos krepšelį“), skirtos vienišiems seneliams, našlaičiams, sunkiai sergantiems, beglobiams gyvūnams… Aš irgi stengiuosi į jas įsitraukti, 10 proc. iš savo svetainės gautų pajamų aukoju, nes, patikėkite –  tuomet gyvenimas įgyja daugiau prasmės 🙂

Nepasiduokit kalėdinei karštinei. Kuo labiau skubėsite – tuo greičiau ta karuselė įsisuks. Sustokit bent akimirkai. Įsiklausykit į save ir į savo artimą. Gal jam nereikia jūsų dovanų – gal reikia tiesiog valandėlės jūsų dėmesio?..

RAMAUS ŠVENČIŲ LAUKIMO!