Dažna lieknėtoja skundžiasi pilvo pūtimu. Kartais tas pūtimas toks stiprus, kad atrodom kaip besilaukiančios. Pilvo pūtimo priežasčių gali būti kelios:

– Per silpni pilvo raumenys. Tokiu atveju pilvas išsipučia iškart tik pavalgius, net ir lieknoms moterims, o kartais – net atsigėrus vandens. Maistą suvirškinus, išsipūtęs pilvas vėl normalizuojasi.

– Dujų kaupimasis nuo tam tikrų produktų. Jie visoms skirtingi: vienas pučia nuo ankštinių, kitas – nuo raugintų kopūstų, rūgpienio… Tokį pilvo pūtimą sąlygoja žarnyno bakterijos – dorodamos maistą žarnyne, jos išskiria metano dujas. Tada pilvas išsipučia po kurio laiko – dažniausia po 2-3 valandų. Tokį pilvo pūtimą dažnai lydi meteorizmas. Žarnyno bakterijas „apraminti“ padeda pankolių ar anyžių arbata, imbieras, mėtos.

– Jei pilvą pučia netrukus po valgio – dažniausia kalta fruktozė. Taip nutinka, kai vaisius valgome ne atskirai, o kartu su kitais produktais ar desertui. Valgomi vieni vaisiai skrandyje neužsibūna – keliauja į dvylikapirštę žarną, kur ir skaidomi. Tačiau sumaišius juos su kitais produktais, fruktozė ima skilti pačiame skrandyje, išsiskiria dujos. Tokį pilvo pūtimą lydi skrandžio „sunkumas“, riaugėjimas (dujos pasišalina per stemplę). Toks pūtimas atsiranda ir nuo gazuotų gėrimų (angliarūgštės), tik jos poveikis praeina greičiau.

– Jei pilvas išsipūtęs nuolat – tarsi patinęs, kartais net kietas – tai ženklas, kad netoleruojate kai kurių produktų, jie visoms skirtingi, bet dažniausiai tai būna pieno produktų baltymai arba pieno cukrus (laktozė), kai kam – gliutenas. Tuos produktus nusistatyti galite atlikusi tyrimus arba pati, kurį laiką jų nevalgydama ir stebėdama, kaip reaguoja kūnas.

– Pilvą pūsti gali ir dėl ginekologinių problemų: cistų, miomos. Tokiu atveju pilvo pūtimą lydi ir pilvo skausmai (skausmas eina „į kojas“, spazmai, kartais – viduriavimas ar noras dažnai tuštintis. Tokiu atveju reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.
Pilvo pūtimas taip pat gali atsirasti iš pagrindų pakeitus mitybą. Ypač pradėjus vartoti daugiau ląstelienos ir skaidulų turinčio maisto. Kūnui persitvarkyti reikia laiko, tai dažniausiai praeina per 2 savaites.


Būtina paminėti, kad pilvo pūtimą gali skatinti ir persivalgymas. Tai gali būti ir tam tikros ligos simptomas, ir šalutinis kai kurių vaistų poveikis, ir ilgalaikis stresas. Jei pilvo pūtimą lydi kiti pojūčiai – skausmai (nebūtinai pilvo), pykinimas, galvos svaigimas – nedelsdamos kreipkitės į gydytoją. Beje, kartais pasitaiko, kad pilvą pučia nėštumo pradžioje

Tekstas: Dalia Mudėnienė