Jūsų klausimynų atsakymuose skiltyje „virškinimo problemos“ dažniausias atsakymas – vidurių užkietėjimas. Tai labai nemaloni ir delikati problema. Kai nuolat tuštinamasi per retai ar kietomis išmatomis, ne tik jaučiame diskomfortą, bet dažnai atsiranda ir kitų problemų: išangės plyšimų, hemorojinių mazgų, net žarnyno uždegimas. Be to, nuolat užsistovint ir laiku nepašalinant kūno atliekų, organizmas jomis nuodijamas, nes per žarnų gleivinę jos nuolat siurbiamos į kraują. Dėl to gali atsirasti pykinimas, galvos skausmas, nepaaiškinamas nuovargis ir odos bėrimai.
Tai ką daryti?
Dažniausiai pasitaikančios vidurių užkietėjimo priežastys:
– Per mažai ląstelienos maiste (vaisių, daržovių)
– Per mažas skaidulų kiekis. Taip nutinka, kai valgoma per mažai viso grūdo produktų, ankštinių, riešutų ir sėklų
– Per mažas vandens kiekis
– Per mažas fizinis aktyvumas (arba visai jo nėra), silpni pilvo raumenys
– Sutrikęs žarnyno bakterijų balansas.
Tai DAŽNIAUSIOS priežastys. Jas pašalinti galima pakeitus mitybą ir gyvenimo būdą. Tokiu atveju reiktų kuriam laikui atsisakyti ryžių (jie kietina vidurius), duoną rinktis tik viso grūdo dalių miltų, riešutus ir sėklas prieš vartojimą pamirkyti, kad išbrinktų, gerti daugiau vandens, valgyti daugiau vaisių ir daržovių ir reguliariai pajudėti. Galima papildomai pavartoti skaidulų – sėlenų, gysločio sėklų luobelių, gliukomanano. Tik tokiu atveju būtina jas užgerti stikline vandens, nes skaidulos sugeria daug vandens.
Tačiau yra ir KITŲ PRIEŽASČIŲ, apie kurias kai kurios net nepagalvojate:
– Kai kurių vaistų vartojimas. Ypač spazmolitikų („No-spa“), vaistų nuo kraujospūdžio (pvz., „Kaptopril“). Šie vaistai atpalaiduoja raumenis, o kadangi žarnų gleivinėje taip pat yra raumenų – juos atpalaidavus susilpnėja žarnyno peristaltika (žarnų susitraukinėjimas).
– Per mažas maisto kiekis. Kai valgoma per mažai, žarnų tūris kaip reikiant neužsipildo, ir organizmas negauna signalo pašalinti atliekas.
– Per dideli tarpai tarp valgymų. Jei ilgą laiką negaunate maisto, kūnas bando „išsiversti“ su tuo, ką dar turi, dėl to kietėja viduriai. Žarnynas veikia traukinio principu: atėjus į žarnyną naujai maisto porcijai, senas turinys stumiamas lauk.
– Per didelis BALTYMŲ kiekis. Taip nutinka retai, tačiau toms, kurios labai sumažina angliavandenių kiekį arba mėgsta baltyminius papildus – tai iš pradžių nutinka gan dažnai (kol kūnas įpranta).
– Piktnaudžiavimas skysčius išvarančiais produktais – kava, energiniais gėrimais, stipria arbata, alkoholiu, skysčius varančiomis arbatomis. Pašalinus iš kūno per daug skysčių, vandens kiekis sumažėja ir išmatose, dėl to jos kietėja. Jei jau vartojate išvardintus produktus – gerkite papildomai vandens.
– Bendras kūno tonuso susilpnėjimas. Tonusas – tai raumenų įsitempimas, stangrumas. Kartais sergant kai kuriomis nervų sistemos ligomis jis labai sumažėja – raumenys būna suglebę visame kūne. Taip nutinka ir nepakankamai judant. Jau pastebėtas ryšys tarp kūno raumenų tonuso ir žemo kraujospūdžio. Jei kraujospūdis per žemas – to priežastis gali būti pernelyg atsipalaidavę kraujagyslių raumenys, tokiu atveju jie atsipalaiduoja ir žarnyne. Tokiu atveju reiktų stiprinti pilvo raumenis, tinka ir tempimo pratimai.
Jei jums nuolat užkietėję viduriai, reikia pirmiausia pašalinti priežastį. Nepulkite gerti vaistų ar vaistinių arbatų – kūnas prie jų pripranta, ir po kurio laiko be pagalbos apskritai nebeišsituštinsite. Be to, kūnas prie jų įpranta ir tenka didinti dozes. Net toks, atrodytų, nekaltas augalas kaip sena nuolat vartojama gali paskatinti žarnyno gleivinės išopėjimą.
Geriau bandykite saugias liaudiškas priemones: stiklinę šilto virinto vandens prieš valgį, mirkytus džiovintus vaisius.
Kai jau visai „riesta“, galima pasidaryti virinto vandens klizmutę. Tik laikykitės higienos! Guminė kriaušė turėtų būti sterili, vanduo – švarus. Antraip rizikuojate per gleivinės įtrūkimus įnešti infekciją – pasekmės gali būti liūdnos Ir jokio muilo! Muilas žarnyne naikina gerąsias bakterijas.
Rūpinkitės žarnynu! Kai jis veikia reguliariai ir nepriekaištingai – tai ženklas, kad jūsų medžiagų apykaita gera.

Tekstas Dalia Mudėnienė