Pastaruoju metu pieno produktai specialistų vertinami gan prieštaringai. Vieni teigia, kad tai gėris ir žmonija jau šimtus tūkstančių metų juos vartoja, kiti laikosi nuomonės, kad jie mūsų kūnui visiai nereikalingi, o kai kuriais atvejais – netgi kenksmingi. Ir kiekviena pusė turi savo argumentų.
Pradėsiu nuo pieno produktų naudos. Pieno produktai pirmiausiai vertinami dėl kalcio. Kalcis – būtinas mineralas mūsų organizmui. Ir ne tik kaulams, dantims, plaukams ir nagams – jis atlieka ir daugiau itin svarbių funkcijų. Jis taip reguliuoja pulsą (jį retina), širdies susitraukimų dažnį, svarbus kraujo krešėjimo procese, taip pat mažina nervų sistemos dirglumą ir padeda įveikti stresą, padeda pasisavinti vitaminą B12, perduoda į raumenis nervinius impulsus, dalyvauja kai kurių hormonų gamyboje. Geram organizmo funkcionavimui per parą mums reikia su maistu gauti maždaug 900–1200 mg kalcio. O pienas – vienas lengviausiai prieinamų jo šaltinių. 250 ml stiklinėje pieno yra apie 300 mg kalcio, kefyro – apie 240 mg. 40g fermentinio sūrio turi apie 300 mg, varškės sūris – apie 110 mg.
Antras pieno produktų pliusas – juose gausu baltymų. Tarkim, sūriuose ir varškėje yra visų reikiamų aminorūgščių, labiausiai jie vertinama dėl triptofano. Būtent triptofanas dalyvauja serotonino – laimės hormono – gamyboje. Teigiama, kad pieno baltymai lengviau virškinami ir yra išsigelbėjimas nevartojantiems mėsos ir žuvies.
Dabar apie minusus.
Ne taip seniai pienas pateko į kai kurių mitybos specialistų ir kai kurių medikų „nemalonę“. Egzistuoja teorija, kad pieno produktai skatina gleivių susidarymą ir sunkina kai kurias ligas, pvz., kvėpavimo takų. Šios srities tyrimų nėra daug. Yra vienas, įrodantis, kad sergantiems astma iš mitybos pašalinus pieno produktus padėtis iš tiesų pagerėjo (jį rasite čia https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19932941/ ). Tačiau tyrime teigiama, kad svarbus ne paties pieno produktų, o kazeino A1 pašalinimas iš mitybos. Nes dalies žmonių organizmas kazeino A1 neskaido. Jį pakeitus produktais su kazeinu A2 reakcijų nekyla. Taigi svarbu ne pieno produktai, o kazeino rūšis jame. Yra keletas karvių veislių (kol kas dar nedaug), kurių piene ne kazeinas A1, bet A2. Taip pat ir ožkos piene. Bėda ta, kad pramoniniu būdu gaminami pieno produktai yra iš paprastų karvių pieno. Dar 2016 metais gyvulininkystės technologijų naujovių parodoje „EuroTier” buvo skelbiama, kad kai kurios šalys pramoninėje gamyboje pradeda naudoti pieną, kurio sudėtyje yra A2 baltymas. Toks pienas pilstomas į specialiai pažymėtas pakuotes. Nežinau, ar tokio pieno jau galima įsigyti ir pas mus – bent jau aš nesu mačiusi. Taigi apibendrinant – jei bijote sau pakenkti, reikia ieškoti pieno produktų be kazeino A1 arba vartoti ožkos pieno produktus. Tačiau didesnė dalis žmonių kazeiną A1 toleruoja gerai ir jokių sveikatos problemų jiems nekyla.
Netoleruojantiems kazeino A1 gali atsirasti odos problemų (dermatitų, egzemų), gali odą išberti pūlinukais, gali paūmėti ar net išsivystyti astma. Neturint galimybės gauti pieno produktų be šio baltymo, pieno produktų geriau atsisakyti.
Vis daugėja žmonių, kurie netoleruoja laktozės (pieno cukraus). Jiems laktozė sukelia pilvo pūtimą, dieglius ar net viduriavimą. Atsisakius produktų su laktoze šių nemalonumų nebekyla. Yra nemažai pieno produktų, iš kurių pašalinama laktozė – juose ji pakeičiama paprastu cukrumi, tokie produktai taip ir žymimi – „be laktozės, „lactose free“.
Jei este alergiškos, pieno produktai taip pat gali paskatinti alergijas netiesioginiu būdu. Pieno kokybė labai priklauso nuo pašarų, kuriais šeriamos karvės, nes tai, ką jos suėda, gali patekti į pieną. Tarkim, karvė buvo šeriama sojos turinčiai pašarais – jei esate alergiška sojai, toks pienas gali jus alergizuoti.
Taigi būtų galima daryti išvadą, kad sveikiems žmonėms pienas nekenkia, jei nebūtų vieno didelio BET.
Visi žino, kad dabartinė maisto, žemės ūkio ir gyvulininkystės pramonė prisigalvoja vis naujų ir, deja, ne itin sveikatai palankių būdų sumažinti savo gamybos kaštus. Daug kas girdėjo, kad grūdinės kultūros purškiamos glifosatu (taip, tai tas pats „Roundap“). Glifosato pirminė paskirtis buvo naikinti piktžoles, taigi jis yra herbicidas. Tačiau ūkininkai jį pradėjo naudoti kaip pasėlių sausiklį – juo nupurškia javus prieš pjūtį, kad varpos vienodai apdžiūtų. Nors mokslininkai šaukia, kad tai labai nepalanku sveikatai, jis tuo tikslu vis vien naudojamas. Taigi duonos be herbicidų galima rasti tik ekologinėse parduotuvėse. Bet grįžkime prie pieno.
Tai štai – Amerikoje buvo atliktas eksperimentas: piendavėms karvėms įšvirkšti augimo hormono somatotropino. Ir jis pranoko lūkesčius – hormonų paveiktos karvės pradėjo duoti žymiai daugiau pieno. Taigi jau daug metų JAV karvės nuolat gauna šio hormono, o Europoje ši mada atsirado kiek vėliau. Yra net Europos Sąjungos Tarybos sprendimas dėl karvėms naudojamo somatotropino – 1999/879/EB. Lietuvoje šis sprendimas įsigaliojo 2002 metais. Įdomiausia, kad šis hormonas leidžiamas naudoti tik stambiuose ūkiuose – smulkus augintojas vargiai jo gali įsigyti legaliai, nes jį pardavinėti yra uždrausta.
Daugybė gydytojų įspėja, kad augimo hormonas pieno produktuose labai pavojingas ir gali sukelti įvairių ligų, vaikų augimo sutrikimų, taip pat ir vėžį. Stebima tendencija – paauglių galūnių didėjimas. Manoma, kad tai gali būti susiję su somatotropino poveikiu. Tačiau yra mokslinių tyrimų, kad karvėms švirkščiamas somatotropinas į pieną nepatenka, o jei patenka – tai menkai, ir žmonėms žalos nedaro (tyrimo aprašas čia: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24663163/). Jūsų valia, tikėti tuo ar ne. Visgi saugiau būtų pieno produktų įsigyti ne prekybos centruose, o iš smulkių ūkininkų.
Dar kita rizika – karvių ligos. Ne paslaptis (gal tiksliau – vieša paslaptis), kad nemažai karvių serga. Paplitusios ligos – leukozė, mastitai. Kol gyvuliui liga nediagnozuojama, pienas patenka į rinką, nes ne visi pieno mėginiai tiriami. Kai kurie nesąžiningi ūkininkai net gydydami karves antibiotikais pieną priduoda kaip tinkamą. Ir didesnė rizika su tuo susidurti perkant pieną „iš rankų“– tai labai populiaru kaimuose.
Taigi būkite budrios. Gero, švaraus pieno įsigyti nėra taip paprasta. Todėl patarčiau rinktis ekologiškus pieno produktus ar pirkti iš patikimų ūkininkų. Vartoti pieno produktus ar ne – tik Jūsų pasirinkimas. O toms, kurios visgi jo atsisakė, patarčiau kruopščiai susidėlioti mitybą, kad nepritrūktumėte kalcio, išlaikytumėte baltymų balansą ir pan. Taip pat derėtų nepamiršti, kad pienas gali būti „pasislėpęs“ ir kituose gaminiuose: padažuose, konditeriniuose kremuose, pusgaminiuose ir saldainiuose. Taigi skaitykite sudėtį. Šioje svetainėje esu įkėlusi mitybos planų be laktozės. Patikslinu: tai planai ne tik be laktozės, bet apskritai be pieno produktų (tik plane „Be laktozės 1500“ dviejuose patiekaluose yra sūrio, kuris juose nebūtinas, galima jo nedėti (taip ir parašyta).
Tekstas Dalios Mudėnienės