Šį kartą nekalbėsiu apie tas, kurios, užuot susitvarkiusios mitybą ir daugiau pajudėjusios, vis ieško „stebuklingų“ būdų sulieknėti – apie jas kalbėjome daug kartų. Vienos grupės narės sėkmingai lieknėja ar jau sulieknėjo, o kitos vis dar tebeieško tų būdų. Pakalbėsiu apie labai paplitusius būdus ar įpročius, kurie patys savaime atrodo nekalti, tačiau gali pridaryti žalos. Neabejoju, kad atsiras tokių, kurios prieštaraus, kad „girdėjau kitaip“ ar „man treneris sakė“. Mano paaiškinimai paremti medicininėmis išvadomis, kurių paieškojusios ir pačios susirastumėte rimtose medicinos svetainėse.
Taigi kas mums kenkia ir kodėl:
– Actas (nesvarbu koks), geriamas tuščiu skrandžiu. Labai paplitęs būdas, nepaisant to, kad niekas jo veiksmingumo lieknėjant neįrodė. Taip, obuolių actas turi naudingų mikroelementų, tačiau tuščiu skrandžiu jo gerti negalima. Juo labiau neskiesto. Nes tai rūgštis, kuri dirgina stemplės ir skrandžio gleivines. Beje, jei jau turite gleivinės eroziją – jo apskritai patartina vengti. Nes jūsų gleivinė jau yra nukentėjusi būtent nuo rūgšties pertekliaus. Tas pats pasakytina ir apie vandenį su citrina. Paprastai jį gerti galima, tačiau tik ne ryte tuščiu skrandžiu.
– Geriamoji soda. Jos veiksmingumas taip pat neįrodytas. Į skrandį patekusi soda neutralizuoja rūgštį (nes yra šarminis produktas), taigi sutrinka skrandžio rūgščių pusiausvyra. Be to, pastebėta, kad siekdamas atstatyti rūgštingumą, skrandis ima gaminti daugiau rūgšties. O tai gresia per dideliu skrandžio rūgštingumu.
– Kramtomoji guma vietoje maisto. Irgi labai populiarus būdas „lieknėti“. Dažna iš mūsų aklį bando slopinti kramtomąja guma. Labai blogai. Kodėl? Nes kai kramtome, išsiskiria seilės ir „užvedama“ virškinimo sistema. Kramtome – vadinasi, bus maisto. Skrandis laukia pasiruošęs – išskiria sultis ir virškinimo fermentus. Bet maisto nėra. Skrandis proto neturi – jis neatsirenka, kur tikras maistas, o kur tik gumos sukeltas refleksas. Tai jam nieko kito nebelieka, kaip imti virškinti pačiam save… O jei rimtai – skrandžio rūgštys tuščiame skrandyje išties gali pridaryti žalos ir sudirginti gleivinę. Kartais nuo tokio kramtymo atsiranda net skausmingų skrandžio spazmų.
– Anglis. Tai apskritai kažkoks nesusipratimas. Jos liekninančiomis galiomis tiki tik tie, kas neturi jokio supratimo, kaip ji veikia. Pati savaime ji nei gera, nei pavojinga – ji tiesiog labai porėta, ir per poras sugeria (absorbuoja) įvairias chemines medžiagas, jas pašalindama iš organizmo. Tačiau yra cheminių medžiagų, nesąveikaujančių su aktyvintąja anglimi: tai natris, fluoras, amonis, nitratai. Beje, apsinuodijus aktyvinta anglis veiksminga tik išgerta per valandą po apsinuodijimo. Taigi jos paskirtis labai konkreti – sugerti chemikalus. Tačiau daug kas nežino, kad ji mažina vaistų veiksmingumą ir kai kurių vitaminų bei mineralų pasisavinimą – ji juos taip pat sugeria ir pašalina. Taigi jei nesate apsinuodijusi – iš anglies lieknėjant ne tik jokios naudos, bet labai tikėtina, kad prisidarysite ir žalos. Lieknėti anglis padeda tik vienu atveju: kai ji ne geriama, o kasama kastuvu kokį pusdienį.
– Vidurius laisvinantys preparatai – arbatos, papildai ir pan. Kai viduriuojame – riebalų kūne nemažėja. Viduriavimas sukelia žarnyno spazmus, kurie pašalina tik žarnų turinį, kuris ir taip jau suvirškintas ir paruoštas keliauti lauk. Jo pašalinimas kalorijų nei pridės, nei atims. O grėsmės nemažos – viduriuojant netenkama skysčių ir mineralų. Be to, gali apskritai sutrikti žarnų motorika – vartojant tokius preparatus ilgą laiką, be stimuliavimo tiesiog nebeišsituštinsite. O užkietėję viduriai – jau vargas… Beje, nuo ilgai vartojamų agresyvių preparatų (pvz., senos lapų) gali žarnų gleivinėje atsirasti žaizdelių.
– Kardio ryte tuščiu skrandžiu. Taip pat paplitęs būdas lieknintis. Nepasakyčiau, kad jis neveiksmingas. Tačiau labai alinantis kūną, o pirmiausia – širdį. Nes po nakties energija būna išeikvota, dar nepapildyta. Taigi intensyviai veiklai kūnas energiją ims pirmiausia iš raumenų (iš riebalų – tik po pusvalandžio). Širdis – taip pat raumuo. Medicinoje aprašytas ne vienas atvejis, kai tokia veikla baigiasi infarktu net jauname amžiuje. Kažkodėl visoms atrodo, kad nors ir nesveika – „man nepakenks“. Tada nepirkite ir loterijos bilietų, nes „jums laimingas nepaklius“. Šis būdas leistinas tik tada, kai nesusivaldėte ir iš vakaro prisikirtote angliavandenių. Tada jūsų glikogeno sandėliukas pripildytas, ir kardio pratimai padės jį ištuštinti.
– Besaikis vandens gėrimas. Vanduo nemažina apetito – gal tik labai trumpam, nes skrandyje užsibūna tik tiek, kiek laiko reikia jam sušilti iki kūno temperatūros. O apie per didelio vandens kiekio žalą esu jau rašiusi. Taigi būkite protingos ir nekiškite į kūną to, ko jam visiškai nereikia. Yra labai geras posakis: kad lieknėtume – tereikia į burną dėti mažiau, o ne dėti dar kažką papildomai.

Tekstas Dalios Mudėnienės