Liekna be vargo

Ar žinote, kad kas trečias suaugęs žmogus Lietuvoje netoleruoja laktozės? 

Laktozė – tai pieno cukrus. Jos netoleruojantieji neturi fermento, skaidančio laktozę. Laktozės netoleravimas gali būti įgytas (pasitaiko daug dažniau) ir įgimtas (pasitaiko gan retai). Kai netoleravimas įgimtas, jau kūdikiams pasireiškia laktozės netoleravimo simptomų. Tokius kūdikius tenka maitinti mišinukais be pieno produktų, nes laktozės yra ir mamos piene. Įgytas laktozės netoleravimas pasireiškia dažniausiai jau suaugusiems žmonėms – laktozės skaidymo fermentas nyksta palaipsniui. Beje, įgytas laktozės netoleravimas gali pasireikšti ir ilgą laiką iš mitybos išbraukus pieno produktus ir po kurio laiko vėl juos įtraukus į valgiaraštį. Šiuo atveju fermento gamyba organizme nutrūksta ir nebeatsinaujina. 

Kai kurie žmonės, pasidavę „madoms“, linkę sau priskirti vienų ar kitų produktų netoleravimą. Tačiau ne visada tai būna tiesa. Kokie gi laktozės netoleravimo požymiai? 

Dažniausias jų – pilvo pūtimas ir sunkumo jausmas skrandyje. 

Gan dažnai pasitaiko pilvo gurgėjimas, diegliai, kai kada – net viduriavimas. 

Rečiau pasitaiko galvos skausmas, sąnarių skausmas ar net patinimas, burnos gleivinės išopėjimas, širdies permušimai. 

Laktozės netoleravimą lengviausia nustatyti medicinos laboratorijoje atlikus tyrimą. Svarbu žinoti, kad pieno produktuose yra ir kitos medžiagos, kurios jūsų kūnas gali netoleruoti – tai kazeinas (pieno baltymas). Kai kūnui netinka kazeinas, dažniausias simptomas – bėrimas pūlinukais. 

Gaila, tačiau išsivysčius laktozės netoleravimui vienintelis būdas išvengti nemalonių pojūčių – atsisakyti visų laktozės turinčių produktų. Ir tai gali būti ne tik pieno produktai, bet ir gaminiai su jais – pvz., pieno pilama į kai kuriuos batonus, konditerijos gaminius, padažus, net dešreles ar alkoholinius gėrimus. Todėl būtina atidžiai skaityti etiketes. 

Kad nereiktų sukti galvos, ką galima ir ko negalima valgyti, šioje svetainėje rasite jau paruoštus mitybos planus netoleruojančioms laktozės.

Tekstas Dalios Mudėnienės

×

Cart