Liekna be vargo

Dažnai moterys skundžiasi: iki šiol valgiau viską ir be jokios tvarkos, priaugau svorio – ką daryti, nuo ko pradėti?..

Visoms be išimties rekomenduoju pradėti nuo TVARKOS MITYBOJE. Jei mityba bus chaotiška – sulieknėti bus sunku, o gal ir visai neįmanoma.

Tai kas ta tvarka?

Tvarka – tai ne tik beverčių produktų atsisakymas (nors jų neatsisakiusios vargu, ar sulieknėsite). „Juodasis sąrašas“ lieknėjant – tai miltiniai patiekalai (batonas taip pat), pusfabrikačiai ir saldumynai, tarkuotų bulvių patiekalai bei saldinti gėrimai. Viso kito su saiku galima. O kas toliau?..

–  Pirmiausia – tai maisto planavimas. Tai yra valgiaraščio susidarymas kitai dienai ir PRODUKTŲ SĄRAŠIUKAS. Ne viena yra patyrusi – bėgat iš darbo, skrandis maršus groja, užsukat pakeliui į parduotuvę ir perkat, kas šauna į galvą. Kadangi esate alkana – tai ir norisi visko iš eilės. Dar prie kasų prigriebiat kokį šokoladuką, nes net silpna, kaip norisi… Kai kurios dar ir „taupo“ – aha, akcija, pasiimsiu… Taupyti – nieko blogo, tačiau tai reikia daryti su galva. Viena, kai tas taupymas chaotiškas, ir visai kas kita, kai suplanuotas. Dažna „sutaupiusios“ tuos produktus išmeta, nes taip ir nesugalvoja, kaip juos panaudoti. Arba dar blogiau: suvalgo vos ne per prievartą, nes „suges gi!“ Jei eisite su sąrašiuku – pagundų nuklysti kils mažiau. Nes tikslingai ieškosite to, ko reikia, ir akys mažiau lakstys po lentynas.

– Antra – maisto gaminimas. Paprasčiausia būtų pasigaminti kitai dienai, tačiau ne visos mėgsta šildytą maistą. Be abejo, šviežiai pagamintas jis vertingesnis. Tačiau kartais nebūna kitos išeities. Pavojus tas pats – kai esate alkana, o dar reikia pasigaminti maisto – prilesiojate visko, ką randate šaldytuve. O tada dar suvalgote tai, ką pasigaminote – nes kam gi vargote?… Taip gaunate maisto dvigubai. Išeitis – gamindama kramsnokite ką nors nekaloringo – agurką, morkytę. Lėtai, palaikydama burnoje. Taip, tam prireiks valios pastangų – bet jos atsipirks.

– Trečia – dirgiklių pašalinimas. Po valgio aplink neturi būti nieko, kas žadina norą valgyti. Šiuo atveju net ne valgyti – užkandžiauti. Pamirškite visas saldainines, visas vaisių vazas su obuoliais ar apelsinais ir panašius dalykus. Maisto vieta – virtuvės spintelėse. Kai akys nemato – pagundų kyla mažiau. Kurios turi vaikų – juos irgi pratinkite prie valgymo tvarkos. Neleiskite jiems vaikščioti po namus su obuoliu ar sausainiu rankoje. Pati valgykite ir vaikus pratinkite tam tikroje vietoje – nesvarbu, ar tai pietūs, ar tik obuoliukas. Beje, taip ir nuo infekcijų apsisaugosite, ir namuose bus švariau. O vaikai užaugę neturės bjauraus įpročio nuolat ką nors kramsnoti. Toms, kurios mėgsta pakramsnoti lovoje: laikykitės taisyklės – miegame lovoje, valgome – prie stalo. Jei valgote lovoje – gal tada miegoti pamėginkite prie stalo?

– Ketvirta – režimas. Jei maistą pradėsite planuoti – tai nebus sunku. Tiesiog išsidėliokite valgymus pagal savo dienos ritmą. Valgykite vienodu ar bent panašiu laiku. Tada jūsų neužklups alkio protrūkiai ar apsirijimo priepuoliai.

– Penkta – nusistatykite reikiamas porcijas. Dažna antsvorio turinti moteris valgo tiesiog per daug. Kai kas sako – skrandis išsitampo. Skrandis – ne senų kelnaičių guma, jis neišsitampo. Be abejo, jis gali išsitempti iki tam tikros ribos, tačiau baigęs virškinti dėl jame esančių raumenų vėl sugrįžta į pradinį dydį. „Išsitampo“ mūsų sotumo pojūtis. Nes sotumas ateina ne tada, kai skrandis prisipildo – jis ateina tada, kai smegenys gauna atitinkamą signalą (tai susiję su hormonais). Ne paslaptis, kad kai kurioms tas sotumas niekada neateina – ir tai yra netvarkingo valgymo pasekmė. Taigi jei esate linkusi persivalgyti – pamažu mažinkite maisto kiekį, ir kūnas prisitaikys. Apsiskaičiuokite, kiek per dieną jums reikia baltymų, riebalų ir angliavandenių, o tuomet maždaug susidėliokite porcijas. Kai kam iš pradžių labai padeda maisto dienoraštis arba maisto fotografavimas. Tiesiog reikia fiksuoti viską, ką per dieną įsidėjote į burną. Kartais atrodo – nieko tokio nesuvalgiau. O peržiūrėjus vakare paaiškėja, kad tas „nieko tokio“ gali būti įvertintas ir 2000 kcal, ir dar daugiau.

Iš pradžių tai gali pasirodyti sudėtinga. Bet prie to įprantama, ir labai greitai. Jau po savaitės pamatysite, kad tvarkinga mityba – ne toks jau baisus procesas. O rezultatus pajausite netrukus.

Tekstas Dalios Mudėnienės

×

Cart