Liekna be vargo

Šį kartą kalbėsiu ne apie tas, kurios lieknėja „priešokiais“, laikosi dietų, gyvena pusbadžiu, griebiasi „liekninančių“ papildų ar kitų būdų, kokie tik šauna į galvą. Toms pasakysiu tik tiek – neeksperimentuokite su savo kūnu. Tai labai sudėtinga ir tobulai subalansuota sistema – jos jūs nepergudrausite. O išbalansuoti galite. Po tokių eksperimentų svoris sugrįžta, ir dažniausiai su kaupu. Ypač kenkia monodietos – kai valgomi vienos rūšies produktai, tarkim, grikiai. Tai didžiausia nesąmonė, nes grikiai – didžiąja dalimi angliavandeniai, nuo kurių dažniausiai ir tunkama.

Tačiau būna ir kitaip. Atrodo, viską darai teisingai, gal net laikaisi mitybos plano, sportuoji, o svoris, aptirpęs keliais kilogramais – nė krust…

Priežastys gali būti kelios.

  1. Per daug save spaudi. Nuolat galvodama, kaip atsikratyti svorio, patiri stresą. Organizmas priešinasi, ypač jei labai save kontroliuoji ir bijai, kad nepasiseks. Atsipalaiduok! Nelipk kasdien ant svarstyklių. Jos ne visada rodo tiesą, ypač per PMS (dėl linkusių kauptis skysčių). Lieknėjimas neturi būti baisi prievarta. Pasistenk situaciją vertinti su humoru! Priimk tai kaip žaidimą ar lažybas su savimi. Lieknėjimas negali būti vienintelis gyvenimo tikslas. Jis turėtų būti kaip įdomaus ir turiningo gyvenomo fonas. Užimk galvą malonesniais dalykais.
  2. Tavo veiksmams trūksta nuoseklumo. Ai, šiandien jau vis vien nusikaltau – suvalgiau bandelę – tai plano šiandien nebesilaikysiu… Arba – šiandien nesportuosiu, tingiu – rytoj pasportuosiu ilgiau. Tai didelės klaidos. Viena bandelė nieko nekeičia, jei toliau maitiniesi, kaip reikia. O dviguba dozė sporto tave išsekins, kitą dieną net galvoti apie tai nenorėsi…
  3. Anksčiau jau buvai sulieknėjusi, bet svoris sugrįžo. Organizmas turi bjaurią savybę – jis užfiksuoja ir tarsi įsimena buvusį didžiausią svorį. Jam nukritus, jis stengiasi žūt būt susigrąžinti atsargas. Nes tai – tarsi sandėliukas, skirtas badmečiui. Kai valgai mažiau, pasąmonė siunčia signalus, kad badmetis artėja ir atsargas reikia papildyti. Patarimas – nebūk alkana! Alkis nėra normali kūno būsena. Štai dėl ko klientėms patariu valgyti vienodais laiko tarpais, pernelyg nenusimažinti porcijų.
  4. Per mažai valgai. Efektas, kaip prieš tai aprašyto atvejo. Negalima ilgai maitintis mažo kaloringumo produktais. Kartą per savaitę – ne daugiau! Analizuodama jūsų klausimynus dažnai randu tokių, kurios su maistu tegauna 800-900 kcal. Ir visos skundžiasi apsirijimo priepuoliais! Tai organizmo atsakas į kankinimus. Kad lieknėtum, kalorijų deficitas neturi viršyti 500 (tais atvejais, kai antsvoris jau didelis – tuomet leidžiamas ir didesnis).
  5. Netiki savo sėkme. O turi tikėti. Mūsų mintis fiksuoja pasąmonė. Jei nuolat galvoji „man nepavyks“, tai kūnas priima kaip komandą. Mąstyk pozityviai! Daugybei moterų pavyksta atsikratyti antsvorio. Ar Tu kitokia? Iš kitos planetos? Jei viską darysi teisingai – Tau tikrai pavyks!
Tekstas Dalios Mudėnienės
×

Cart