Liekna be vargo

Daugybė moterų, nepatenkintų savo kūnu, skundžiasi, kad „neturiu laiko“. Laiko mes visos turime vienodai. Tačiau norint, kad gyvenime kas nors keistųsi – tam būtina skirti laiko. Taigi teks kažką iš dienotvarkės išbraukti. Svarbiausia laimės sąlyga – santarvė su savimi. Tai norų ir galimybių atitikimas, gebėjimas save priimti tokią, kokia esi. Jei to nėra – būtina siekti, kad taip būtų. Tai neatsiras savaime. Įsisukusios į rutiną ir jai pasidavusios santarvės su savimi nepasieksite. Jei jūsų dienos panašios viena į kitą ir skiriasi tik savaitgaliai nuo darbadienių – tai jau pavojaus ženklas. Niekas žmogaus taip dvasiškai nežlugdo, kaip rutina, nuobodulys ir nepasitenkinimas. Nesvarbu, koks jūsų tikslas – sulieknėti, geriau jaustis ar tiesiog tobulėti – „susitarti“ su savimi visada galima.

Tai nėra sunku, kaip daugelis mano. Tereikia trijų dalykų: pasiryžimo (didelio noro), šiek tiek valios ir kasdienių pastangų. Pirmuosius du Tu turi. Gal nevienodomis proporcijomis, bet tikrai turi! O trečiasis atsiras, kai tinkamai viską susidėliosi. Tai ko lauki? Pirmyn!

Pirmiausia tinkamai pasiskirstyk laiką. Jo visiems mums atseikėta vienodai, tereikia atsirinkti, kas svarbiausia. Tikriausiai pažįsti ne vieną moterį, kuri visą laiką ką nors veikia, kur nors dalyvauja, o jos dienotvarkė sudėliota kelioms dienoms į priekį. Ir ji neatrodo nei suvargusi, nei „nusibaigusi“! Tai koks čia stebuklas? Jis vadinasi PRIORITETAI.

Svarbu iš dienotvarkės išbraukti tai, kas Tau neduoda jokios naudos.

Kas tai?

– Pasyvus poilsis. (Jei Tavo darbas fizinis – šį punktą galima praleisti). Žodį „poilsis“ šiuo atveju derėtų rašyti kabutėse. Nes tai nėra poilsis. Dauguma dirbame sėdimą darbą, o tai reiškia, kad pavargsta ne kūnas, bet nervų sistema. Jai atsigauti padeda tik fizinė veikla arba pomėgiai, maksimaliai atitolinantys nuo dirbamo darbo. Jei esi išvargusi protiškai, atsigauti nepadės nei kompiuteris, nei televizorius, nei tušti plepalai su draugėmis. Nes visa tai irgi INFORMACIJA, nuo kurios jau ir taip esi išvargusi. Po tokio „poilsio“ apsunkstame dar labiau.

– Negatyvi informacija. Tai ir negeros žinios, laidos ir filmai apie padugnes, purvini komentarai, liežuvavimas. Svarbu ne tik tame nedalyvauti (nerašyti neigiamų komentarų, nesiginčyti su kvailiais ir nepraustaburniais, neskleisti paskalų), bet ir neklausyti. Tavo gyvenime nevyks nieko gražaus, jei nuo to neatsiribosi.

– Pyktis, pavydas ir savęs gailėjimasis. Tai griaunamieji (destruktyvūs) jausmai. Pamiršk nuoskaudas. Graužatis dėl jų atima ne tik energiją, bet ir marias laiko. Stenkis neįsileisti šių jausmų į širdį, žvelk į nuoskaudas kaip į pamoką. Dažniau šypsokis – kad ir be priežasties. Priežastį surasti visada galima. Kiek gėrio mes paskleidžiame – tiek gauname ir atgal. Blogio irgi…

– Pernelyg gera širdis. Taip, taip! Tikriausiai ne kartą teko patekti į situaciją, kai draugė, kaimynė, giminaitė ar dar bala žino kas skambina ar susistabdo laiptinėje ir ima lieti savo nepasitenkinimą gyvenimu, skųstis valdžia, sveikata ar tiesiog pasakoti savo problemas. Tos tirados tęsiasi pusvalandį, o gal dar ilgiau, o tavo vaikai sėdi be vakarienės, laukia nepavedžiotas šuo… STOP! Tu ne psichologė! Tai ne Tavo gyvenimas. Neprivalai to klausytis ir pritariamai linkčioti galva, aukodama savo brangų laiką. Žinoma, būna situacijų, kai pagalbos iš tiesų reikia, o Tu gali padėti. Tačiau daugybė žmonių tuo piktnaudžiauja. Tokiems mandagiai atsakyk, kad lauki svarbaus skambučio, keptuvė svyla ar dar ką nors… Po kurio laiko išnaudojimas liausis.

– Nemokėjimas pasakyti NE. Labai panašus punktas į prieš tai buvusį. Dažnai leidžiamės išnaudojamos tik dėl to, kad nesugebame pasakyti NE. Draugė prašo kartu pavaikščioti po parduotuves ir išsirinkti suknelę vakarėliui, kaimynė – savaitgalį prižiūrėti jos šunį, kolegė – patikrinti jos ataskaitą… Pavyzdžių aibė. Žmonėms padėti galima ir reikia, jei iš jų ateityje pačios galite tikėtis pagalbos. O jei ne? Jei tai tęsiasi nuolat? Tada jau reikia pradėti save drausminti. Nesileiskite išnaudojama! Prarasto laiko niekas Tau nekompensuos. Tiesiog atsisakyk – deja, negaliu, turiu svarbių reikalų. Ir neprivalai aiškinti, kokių.

– Tinginystė. Tai nebūtinai sėdėjimas ar gulėjimas nieko neveikiant. Tai ir laiko „užmušinėjimas“ – kompiuteriniai žaidimai, abejotinos vertės serialų žiūrėjimas ir pigios literatūros skaitymas. Tai šiukšlės, kurios suryja mūsų laiką ir atbukina protą. Kas gali būti įdomiau už patį gyvenimą? Tavo pačios, o ne Amiro ir Giulsan meilės peripetijos! Tavo pačios nuotykiai, kelionės, geros emocijos! Tavo gyvenime nieko nevyksta? Tai padaryk, kad vyktų! Kartais pakanka išeiti iš namų, o ne sėdėti ant sofos, laukiant savo laimės.

Prisimink: kuo daugiau įdomios veiklos – tuo daugiau energijos. Geriausias to pavyzdys – vaikai. Jie nuolat ką nors veikia, o juos raminti kartais tenka priverstinai, nes veikla tęstųsi iki vėlumos! Daugiau energijos – reiškia ir daugiau laiko Tavo siekiams įgyvendinti. Yra puikus posakis: „Kad gautum tai, ko niekada neturėjai – reikia padaryti, ko niekada nedarei“.

Tekstas Dalios Mudėnienės

×

Cart