Liekna be vargo

Šį kartą – apie psichologinius stabdžius. Tūkstančiai moterų kankinasi dėl savo išvaizdos, tačiau niekaip neprisiverčia žengti pirmojo žingsnio. Didesnė dalis laukia „kol ateis laikas“, kitos tiesiog liūdnai susitaiko… Esmė ta, kad laikas neateina – atvirkščiai – jis praeina. Kuo esi vyresnė – tuo sunkiau prisiversti lieknėti.
Yra posakis – žuvis pūva nuo galvos. Perfrazavus tinka ir toms, kurios prisiaugino lašinių – nutukimas prasideda būtent dėl netinkamo mąstymo, netinkamo supratimo. Mūsų netinkami įsitikinimai – didžiausias trukdis lieknėjant. Daug bendrauju su moterimis, kurios į mane kreipiasi pagalbos. Įvertinusi jų atsakymus, padariau išvadą, kad yra keli psichologiniai trukdžiai.
Kokie tie trukdžiai?
– Neteisingi prioritetai.
Mes rūpinamės tvarka namuose, dėvime tik geros kokybės rūbus, perkame kokybiškus daiktus… Jei taip svarbu tvarka ir kokybė, kodėl to reikalavimo netaikome kūnui? Tai – didžiausia mūsų materiali vertybė, sudėtingiausias mechanizmas. Ar taip sunku suvokti, kad rūpinimasis juo – didžiausias prioritetas? Ar jus paguostų, jei apie save išgirstumėte – kokia puiki mašina, bet kokia stora viduje boba! Gal geriau prastesnė mašinikė, bet dailesnė moterikė 😉 ?
– Pasiteisinimų ieškojimas.
Įsivaizduok situaciją – sutinki daug metų nematytą bendraamžę ir matai, kaip šauniai ji atrodo: pasitempusi, susitvarkiusi, puikios figūros… Kažkada atrodei už ją geriau, o dabar gėda net lygintis! Ką jauti – gėdą, apmaudą, nepasitenkinimą? Manai, kad jai gyvenime labiau pasisekė – ji turi daugiau laiko ar pinigų puikiai atrodyti? Ne! Tai ne pagrindinis veiksnys gerai atrodyti! Tiesiog ji deda daugiau pastangų. Kažko atsisako dėl šio tikslo. O tą gali ir TU!
– Nepasitikėjimas savimi, nusivylimai nevykusiais bandymais.
Žiniasklaida mirga sulieknėjusių sėkmės istorijomis, o Tu, jas perskaičiusi, tik gailiai atsidūsti? Nes neturi valios / noro / galimybių? Ar tikrai neturi? Ar bandei? Jei bandei – kodėl nepasisekė – ar gilinaisi? Ko pritrūko? VISOS galime rasti būdą save paskatinti, nugalėti savo tinginį. Negi esi nevykėlė? Bet juk yra sričių, kur tu šauniausia ar gabiausia? Kodėl iškart nusiteiki nesėkmei, net tinkamai nepabandžiusi? O gal turi tam ypatingų gabumų – tereikia pabandyti?
– Tikėjimas stebuklingais preparatais ar dietomis.
Tokių nebuvo ir nėra. Visos dietos, visi „Herbalife“ ir panašūs išmislai palengvina ne kūną, bet piniginę, jei padeda – tai tik trumpam, o dažnai ir sveikatą sugadina… Niekas dar nesulieknėjo be savo pačios pastangų. Logiškai pamąstyk – ar galima sulieknėti, kažką PAPILDOMAI įsidėjus į burną, bet nė kiek nepakoregavus to, ką dedi į ją įprastai? Ar tai pertvarkys ir patobulins Tavo organizmo procesus, kurtus per šimtus tūkstančių evoliucijos metų? Jei tokia priemonė būtų – nebūtų pasaulyje storulių, nes daugybė žmonių sutiktų paaukoti labai daug, kad tik sulieknėtų… Apie dietas apskritai nesinori kalbėti – tai tas pats, kaip atsisėsti į kalėjimą, nepadarius nusikaltimo. Tavo siela būtent taip ir jaučiasi, kai kankini save dietomis.
– Nerealūs tikslai ar per griežti reikalavimai sau.
Dažna savo gyvenimą suskirsčiusi į du etapus – „tada, kai buvau liekna“, ir „kai sustorėjau“. Reiktų susitaikyti su realybe – kokia buvai 20–ies vargu ar būsi 40–ies. Dėl daugybės priežasčių. Todėl nereikia braukti brūkšnio – viskas, ar taip ar taip jau baisi…20–metės kūno Tau niekas nesugrąžins, tačiau ir 40–metė gali būti daili. Gali puikiai jaustis, gali didžiuotis savo kūnu, gali žavėti ir įkvėpti kitus. Nereikia tikėtis stebuklų ar žaibiškų rezultatų. Po svorio kaupimo dešimtmečio jo per mėnesį nenusikratysi. Būk kantri, paversk lieknėjimą kasdieniu ritualu, nekankink savęs. Lieknėjant ramiai, kryptingai ir be streso pasiekiami patys geriausi ilgalaikiai rezultatai.
Taigi nieko nelauk, neieškok pasiteisinimų, neatidėliok „rytojui“. PRADĖK DABAR!

Tekstas Dalios Mudėnienės

×

Cart