Liekna be vargo

Visoms toms, kurios niekaip negali pasiryžti pokyčiams

Vis planuoji – pradėsiu lieknėti nuo pirmadienio, pavasario, gimtadienio, Naujųjų… Datos ateina ir praeina, bet vis atidėlioji, vis „ne dabar“… Širdy kirba nepasitenkinimas, bet peržengti „per save“ vis vien nepavyksta.
Tai man labai primena mano kaimynę – ji jau garbaus amžiaus, visą gyvenimą domėjosi sodininkyste, prisipirkusi šūsnis knygų apie tai, bet sodininkauti taip ir nepradėjo 🙁
Paklausk savęs: KODĖL NE DABAR? Kas trukdo? Ogi niekas netrukdo. Tu tiesiog tingi arba bijai ką nors keisti. Iš kur ta baimė? Dažna galvoja, kad lieknėjant būtina nuolat save „skriausti“, daug ko atsisakyti ir gyventi pusbadžiu. Žinoma, yra tokių specialistų, kurie valgiaraštį apriboja iki pasninkaujančio vienuolio lygio 🙁 Bet to daryti visai nebūtina. Tereikia sužinoti, ką valgyti, į valgiaraštį įtraukti skaidulų turinčių produktų ir apriboti angliavandenių kiekį iki 25 proc. paros normos. Kartą per savaitę galima pasilepinti tuo, ko įprastomis dienomis patariama vengti – mes valgį siejame su malonumu, todėl turi būti ir „šventė“.
Ar manai, kad visos, kurios sulieknėjo – kažkokie antžmogiai, apdovanoti supergaliomis? Ne. Tu lygiai tokia pat. Pamiršk atsikalbinėjimus – „tai ne man“, „aš negaliu“, „aš neturiu valios“. Viską Tu turi! Prisimink situacijas, kai tenka daryti tai, ko nelabai norisi – namuose, darbe. Jų tūkstančiai. Ir Tu tai darei. NES TAIP REIKĖJO. O dabar nereikia?..
Daugelis man rašančių įvardija pagrindinį motyvą: noriu būti dailesnė. Bet pamirštamas kur kas svarbesnis dalykas: SVEIKATA. Jaunystėje tai atrodo neaktualu. Bet gyvenimas bėga greitai. Dabar dažna 35–erių moteris jau turi sąnarių, širdies problemų ar didelį kraujospūdį. Kai joms sakoma, kad 80 proc. tikimybė, jog jos susirgs antsvorio sukeltomis ligomis, dažna mąsto: aš nesusirgsiu, pateksiu į tą 20 proc. Net jei gydytojas pasako, kad tikimybė (remiantis paveldėjimu ir pan.) yra 95 proc., mes naiviai tikime, kad pakliūsime į tą 5 proc. laimingųjų būrelį :):) MAN TAIP NEATSITIKS? Bet juk perki loterijos bilietus, kur tikimybė laimėti stambią sumą kelis šimtus kartų mažesnė! Tai kodėl viliesi, kad loterijoje – ATSITIKS?
Tau būtina susimąstyti, jei:
– Tavo kraujospūdis per aukštas
– lipdama laiptais ar pabėgėjus 50 metrų uždūsti
– po intensyvesnio darbo skauda sąnarius
– jauti energijos stygių

– esi nuolat nepatenkinta savo kūnu.
Jei antsvoris būtų tik estetinė problema – bala jos nematė. Gali gyvent ir nedaili, ar ne? Juolab jei jau turi vyrą, vaikų ir padorų darbą. Jei neturi – Tavo išvaizda lemia nemažai sėkmės ir šioje srityje. Gali iki užkimimo ginčytis apie vidinį grožį ir profesines žinias – esmės tai nekeičia. Kūnas turi būti harmonijoje su siela. Buvo atlikta studentų apklausa, kaip jie vertina nutukusius žmonės. Rezultatas: nutukę žmonės aplinkinių nuomone yra arba bevaliai, arba be saiko valgantys, nemylintys savęs arba ligoti. Be abejo, keli papildomi kilogramai – dar ne pasaulio pabaiga. Tačiau kai „perteklinių“ kilogramų jau daug – tuomet tenka atidžiau rinktis „rinkes“ paslepiančius rūbus, vengti aktyvių pramogų, kompleksuoti paplūdimyje ar pirtyje ir susitaikyti su atspindžiu veidrodyje, kad pamažu virsti į tetulę, kai tuo tarpu Tavo bendraamžės dar visai „sexy“ 🙂
Kai Tavo bendraamžės kops į kalnus, važiuos į dviračių žygį, iki paryčių šoks klube ar keliaus į pažintines keliones, galėsi sėdėti poliklinikoje ir aptarinėti su močiutėmis liaudiškus receptus nuo kraujospūdžio arba diskutuoti lieknėjimo grùpėse „kokių čia papildų pagert, kad sulieknėčiau“ 😀
Ar nori be laiko pasenti? Nori būti energinga ir patraukli, ar sukumpusi po savo lašinių našta? Net 10 papildomų kilogramų yra daug! Netiki? Paimk tiek į rankas ir užlipk į 5 aukštą. Tada suprasi, kas tai yra. O jei jų jau nebe 10?..
Jei susimąstei ir nusprendei pradėti – NEATIDĖLIOK. Nes rytoj atsiras svarbesnių rūpesčių, ir tai tęsis amžinai… Kaip mano kaimynei su sodininkyste :D)
Pradėk nuo mitybos, palaipsniui įjungdama ir judėjimą.

Vienintelis dalykas, ko gailisi sulieknėjusios moterys – KODĖL NEPADARIAU TO ANKSČIAU. Tai daryk DABAR!

Tekstas Dalios Mudėnienės

×

Cart