Liekna be vargo

Kiekvienas žino, kad lieknėjant būtina gerti daugiau vandens. Jis reikalingas riebalų skilimo produktams pašalinti. Bet kiek jo gerti?

Dėl vandens kiekio nesutaria net medikai. Vieni rekomenduoja išgerti 30 ml vienam kūno kg, kiti teigia, kad minimali norma – 8–10 stiklinių (1600–2000 ml). Tačiau aš pritarčiau nuomonei, kad vandens poreikis yra individualus ir priklauso nuo organizmo ypatybių bei gyvenimo būdo.

Tai kaip tą reikiamą kiekį nusistatyti?

Stebėkite save. Pats patikimiausias rodiklis – šlapimo spalva ir kvapas. Jei jis sodrios ryškios spalvos ar net tamsokas, intensyvaus kvapo – vandens geriate per mažai. Jei beveik bespalvis ir bekvapis – per daug. Jo spalva turėtų būti panaši į kukurūzinio alaus – šviesiai gelsvas.

Jei manote, kad vandens kiekis neturi įtakos sveikatos būklei ar lieknėjimui – klystate. Vanduo suaugusio žmogaus organizme sudaro apie 60–70 proc. Palyginimui: embrioną sudaro apie 90 proc. vandens, seno žmogaus – apie 55 proc. Tai galima teigti, kad vanduo kūne – jaunystės požymis. Vanduo organizme atlieka labai svarbią funkciją: jame tirpsta su maistu gauti mineralai ir kitos naudingosios medžiagos, kuriomis aprūpinamos kūno ląstelės. Mineralų pertekliaus kūnas atsikrato taip pat per vandenį – jie pašalinami su šlapimu ir prakaitu.

Kas nutinka, kai vandens geriame PER MAŽAI?

Tikriausia esate mokykloje girdėjusios apie prisotintą tirpalą? Darėme eksperimentą – į stiklinę vandens bėrėme druskos ir stebėjome, kada ateina tas momentas, kai druska vandenyje nebetirpsta. Panašiai nutinka ir su kūno skysčiais – kai vandens per mažai, jis nebegali paimti mineralų. Tada jie kūne „nusėda“  taip vadinamų druskų pavidalu. Druskų perteklius kenkia kraujagyslėms, sukelia stuburo, sąnarių ligas, jų deformaciją, gali pradėti formuotis akmenys inkstuose, šlapimo pūslėje. Žinoma, taip nenutinka per trumpą laiką. Tačiau vertėtų susimąstyti toms, kas vos ne su pasididžiavimu parašo: „vandens geriu mažai, nes nenoriu“. Atleiskit, bet tai panašu į mažo vaiko kaprizus. Nes tas „nenoriu“ gali turėti labai rimtų pasekmių – kai kurios iš jų, beje, labai skausmingos L Dar viena nemaloni per mažo vandens kiekio pasekmė – sutirštėjęs kraujas. Apie 83 proc. kraujo sudaro vanduo. Kai jo per mažai – kraujas tirštėja, darosi klampesnis, širdžiai sunkiau jį varinėti, kyla infarkto ar insulto rizika. Beje, ar žinojote, kad daugiausia vandens yra mūsų SMEGENYSE? Jose vandens net 85 proc. Kad jūsų „pagrindinis kompiuteris“ dirbtų sklandžiai – jam taip pat būtinas pakankamas kiekis vandens. Vanduo taip pat palaiko ir raumenų tonusą – išlaiko juos elastingesnius ir stangresnius.

Kai vandens kiekis sumažėja stipriai( suviduriavus, vemiant, susirgus kai kuriomis ligomis) atsiranda gyvybei pavojinga būklė, vadinama DEHIDRATACIJA. Tokiu atveju gyvybė gelbstima jau pasitelkus lašines.

Vandens trūkumo požymiai: nuovargis,  galvos skausmas, virškinimo sutrikimai (dažniausiai – užkietėję viduriai, bet gali būti ir pykinimas), galvos svaigimas, šlapimo kiekio sumažėjimas, įdubusios akys, sausa burnos ir nosies gleivinė, kraujospūdžio pokyčiai, mėšlungis, sutirštėjęs kraujas, mažėja darbingumas ir gebėjimas susikaupti. Vandens trūkumas pasireiškia labai greitai, simptomai atsiranda jau esant 1 proc. vandens deficitui.

Kada vandens reikia gerti DAUGIAU?

  • Kai sergate: karščiuojate, viduriuojate ar vemiate
  • Kai apsinuodijate, pvz., alkoholiu ar kitais toksinais – vanduo padeda jiems greičiau pasišalinti
  • Kai turite tam tikrų lėtinių ligų, pvz., podagrą
  • Kai intensyviai sportuojate ar dirbate fizinį darbą
  • Kai karšta ir prakaituojate (per kaitrą, pirtyje)
  • Kai vartojate tam tikrus vaistus.

Taigi vandens trūkumas gali pridaryti rimtų bėdų. O perteklius?

Medikai vienbalsiai sutaria, kad per didelis vandens kiekis taip pat labai negerai. Pirmiausia – dėl tų pačių druskų. Per didelis vandens kiekis jas tirpdo ir šalina iš organizmo. Dėl tos priežasties gali kilti tokios net gyvybei pavojingos būklės kaip HIPONATREMIJA, HIPOKALEMIJA. Dauguma mano, kad tai kenkia tik širdžiai. Deja, ne tik jai… Kai trūksta kalio, atsiranda raumenų silpnumas, rijimo sutrikimai („gumulas“ gerklėje), vidurių užkietėjimas, žarnų nepraeinamumas, širdies aritmija ir skilvelių virpėjimas. Natrio trūkumas pasireiškia panašiai, tik dar prisideda pykinimas, vėmimas, galvos skausmas, sumišimas, letargija, bendras silpnumas ir nuovargis, irzlumas, gali atsirasti traukuliai. Tai tik kalio ir natrio trūkumo pasekmės. Bet mikroelementų yra ir daugiau – kalcis, magnis ir daug kitų. Trūkstant kalcio sutrinka kaulų mineralizacijos procesai (jie gali išretėti, taip pat kenčia plaukai ir nagai), nervų ir širdies bei kraujagyslių sistemų veikla, raumenų gebėjimas atsipalaiduoti, gali pradėti vystytis katarakta. Kai  trūksta magnio, dažnai jaučiamas vidinis nerimas, ima tirpti pirštų galiukai, sutrinka širdies ritmas, raumenis traukia mėšlungis. Magnio trūkumas gali tapti padidėjusio cholesterolio priežastimi.

Žinoma, šie simptomai neatsiranda iškart – tai nutinka, kai šių medžiagų trūksta ilgą laiką.

Kita vandens pertekliaus nemaloni pusė – skysčių perteklius labai kenkia inkstams. Nes būtent inkstai yra pagrindinis organas, reguliuojantis kūno skysčių kiekį. Jei vandens per daug – inkstai nespėja „tvarkytis“, nes jų darbinės galimybės yra ribotos. Kuomet inkstai nebespėja šalinti vandens, kai kurios esame linkusios tinti. Tinimas – tai toks procesas, kai kūnas reikiamai nepašalina vandens pertekliaus ir jis ima kauptis audiniuose – tarpląsteliniame skystyje. Nes ląstelės negali pasiimti vandens daugiau, negu joms reikia. Pažymėtina, kad tinimas – ir kitų ligų bei organizmo veiklos sutrikimų požymis. Jei vandens geriate ne per daug ir tinstate – reiktų pasitikrinti sveikatą.

Taigi būkime išmintingos. Neplempkite vandens be reikalo, nes taip „kažkur skaitėte“. Mes ne karvės, kad vandens reiktų pusės kibiro… Ir be reikalo nedžiovinkite savo kūno. Vandens kiekis per parą priklauso nuo daugelio veiksnių – fizinio aktyvumo, oro, sveikatos būklės. Jis neturi būti kasdien vienodas. Derėtų nepamiršti, kad nemažą kiekį vandens gauname su maistu. O jei priklausote tai grupei moterų, kurioms „vanduo neskanu“ – pasigardinkite jį šlakeliu citrinos, šakele mėtų, skiltele agurko. Atiduokite savo kūnui „vandeninę duoklę“, ir išvengsite daugybės negalavimų J Nepamirškite: mūsų kūnas – neturėtų būti pelkė, kurioje vanduo stovi ir švinksta. Ir ne krioklys, kurio srovė griauna net akmenis. Tai turėtų būti malonus jaukus upeliukas.

Tekstas Dalios Mudėnienės

×

Cart