Liekna be vargo

Kiekviena lieknėtoja jums pasakys, kad cukrus – didžiausias priešas lieknėjant. Ne vien todėl, kad jis kaloringas, jo kalorijos „tuščios“ (neduoda kūnui nieko vertingo), o todėl, kad greičiausiai veikia insulino išsiskyrimą – greitai šoktelėjęs, jis staiga ir nukrinta, o tada mes vėl norime valgyti. Taigi cukrus – didžiausias apetito „kurstytojas“. Jei esate įpratusios nuolat kažką kramsnoti ir vis gauti cukraus – susidaro uždaras ratas: kuo daugiau valgome, tuo daugiau norisi.

Dažnai matau postuose – atsisakiau pridėtinio cukraus, nevalgau saldumynų.

Nepridėtinis cukrus – tai toks, kuris produktuose yra natūraliu pavidalu: laktozė pieno produktuose, fruktozė vaisiuose ir uogose (ir kai kuriose daržovėse – burokėliuose, morkose, žirneliuose, kukurūzų burbuolėse). Jo išvengti vargu ar pavyks, o ir nebūtina – nedideli kiekiai didelės žalos nepadarys.

O kas yra pridėtinis cukrus? Tai toks cukrus, kuris į produktus ar patiekalus beriamas savo bloguoju baltuoju pavidalu. Lieknėdamos paprastai jo vengiame. Tačiau ar žinote, kad cukraus gauname ir su tokiais produktais, kuriuose net neįtariame jo esant? Šį kartą nekalbėsiu apie duoną – tai jau esame aptarę. Žinome, kad jos būna kuo įvairiausios ir cukraus kiekis joje gali skirtis net keletą kartų. Pakalbėsiu apie produktus, kurie su saldumynais mums niekaip nesiasocijuoja.

Priminsiu, kad dietologai lieknėjant pavojingais produktais jau laiko tokius produktus, kuriuose yra daugiau nei 3 g pridėtinio cukraus.

Jei rinktume cukraus kiekio „čempioną“ tarp nesaldžių produktų, pirmą vietą be jokios abejonės laimėtų KINŲ VIRTUVĖS patiekalai. Mūsų šalies kinų restoranuose (kurie su tikra kinų virtuve nelabai turi ką nors bendro) į padažus pridedama beprotiški kiekiai cukraus, dažnai – ir krakmolo, kuris virškinimo procese, kaip ir cukrus, virsta gliukoze. Dažna suvalgiusi gan nemažą porciją kinų maisto netrukus vėl praalksta. Esu girdėjusi sakant – matyt, tai lengvas, greitai virškinamas maistas. Deja, ne visai taip… Taigi kinų maistas lieknėjant ne pats geriausias pasirinkimas.

Antroje vietoje – PADAŽAI. Pavyzdžiui, Sweet chilli padažuose būna 29–35 g cukraus (100 gramų produkto), barbekiu padažuose – 24–27 g, kečupuose – 17–25 g, medaus– garstyčių padažuose – 14–20 g, majoneziniuose padažuose (ne majoneze) – 6–10 g. PALYGINIMUI: 100g sausainių „Gaidelis“ yra 21 g cukraus. Be abejo, jei padažo suvartosite šaukštelį – pasaulis nesugrius. Tačiau jei jo pilate negailėdama – jau patenkate į saldumynų mėgėjų kategoriją.

Trečioje vietoje – pirktinės MIŠRAINĖS ir SALOTOS. Daug kas jas perka norėdamos sutaupyti laiko. Tačiau beveik į visas jas dedama cukraus. Tarkim, krabų lazdelių salotose yra apie 13 g cukraus, lietuviškoje mišrainėje – apie 11 g. Kai kurios sako: neperku mišrainių, nusiperku paruoštų kopūstų su morkomis (kad nereiktų pjaustyti). Tai va – į jas taip pat dedama cukraus – apie 8 g. Taigi geriau nepatingėkit ir pačios pasipjaustykit.

Ketvirta vieta – KONSERVUOTI AGURKAI. Taip, vėl pirktiniai. Nes naminių galima pasiruošti ir be cukraus ar su minimaliu jo kiekiu. Juose, priklausomai nuo gamintojo, cukraus būna 4–10 g. Atkreiptinas dėmesys, kad kuo agurkai rūgštesni (kuo daugiau marinate acto) – tuo daugiau pridedama cukraus.

Į savo mitybos planus šių produktų paprastai nededu, nebent kas paprašo. Tada deramės ir diskutuojam. Visada patariu geriau rinktis raugintus agurkus. Kiek paradoksali situacija su marinuotais burokėliais. Nors į marinatą dedama cukraus, pačiuose burokėliuose jo lieka mažiau nei paprastai išvirtuose. Tik marinatą reikia nupilti.

Dar derėtų paminėti tokius gaminius kaip KRABŲ LAZDELĖS (jau neminint skonio stipriklių) – cukraus apie 3–4 g, ir paruošta silkė – iki 4 g cukraus.

Gal kam nors tai pasirodys nieko baisaus, tačiau man tenka dažnai susidurti su situacija, kai moterys rašo: suvalgiau kelis konservuotus agurkus, o paskui visą dieną norėjau valgyti. Nieko stebėtino – tai cukraus „pokštai“

Beje, išduosiu paslaptį: kavinėse į sriubas visada dedama cukraus. Kuriam galui? Sako, skonis būna sodresnis…

Taigi net nevalgydama saldumynų ir nesaldindama arbatos galite cukraus prisirankioti tikrai nemenką kiekį. Būkite apdairios – skaitykite etiketes, o geriausia – maistą gaminkitės namie. Tada neužklups situacija „noriu kažko – bala žino ko“

Tekstas Dalios Mudėnienės

×

Cart